• Aşısı bulunmaktadır.
•Kümes hayvanları ve domuzlar ile yakın temasta çalışan kişiler,
özellikle korumasız bir şekilde temasta bulunanlar, eğer hayvan insana bulaşabilen bir
virüs taşıyorsa enfeksiyon kapma riski altındadır
Buna karşılık, hastalıklı bir
hayvanın eti uygun bir şekilde pişirildiği zaman herhangi bir risk arz
etmemektedir
etmemektedir
• SIV, insandan insana bulaşabilecek
şekilde yapısını değiştirebilmektedir.
•2009 yılındaki domuz gribi
vakalarının bu tip bir virüs tarafından oluştuğu belirtilmektedir.
PANDEMİLER
•1918 H1N1 İspanyol gribi
•1957 H2N2
Asya gribi
•1968 H3N2
Hong hong gribi
•2009 H1N1 Amerika ,Meksika
DOMUZ GRİBİ NEDİR?
•Domuz gribi ( A / H1N1 virüsü ) domuzlar arasında yaygın olan bir grip türüdür
• Domuz gribi influenza A tipi bir grip virüsünün yol açtığı salgınlar yapan, bulaşıcı bir
hastalıktır
•Çok hafif grip belirtileriyle de seyredebilir bazen de ağır zatürreye kadar giden ve
ölümle sonuçlanabilen tabloya dönüşebilir.
•Domuz gribi ( A / H1N1 virüsü ) domuzlar arasında yaygın olan bir grip türüdür
• Domuz gribi influenza A tipi bir grip virüsünün yol açtığı salgınlar yapan, bulaşıcı bir
hastalıktır
•Çok hafif grip belirtileriyle de seyredebilir bazen de ağır zatürreye kadar giden ve
ölümle sonuçlanabilen tabloya dönüşebilir.
DOMUZ GRİBİ NASIL BULAŞIR?
•Domuz gribi virüsü geçirdiği
değişim sonucu artık domuzdan insana ve
insandan insana bulaşabiliyor
• Bulaşma yolu ise solunum olarak
belirtiliyor
• Halen devam eden salgın insandan
insana bulaşma şeklinde yayılmaktadır.
BULAŞMA YOLU
•Kişiden kişiye genellikle öksürme,
aksırma esnasında ortama yayılan ve virüs
içeren damlacıklarla bulaşmaktadır.
• Bu damlacıklar, direkt solunum
yolu ile alınabileceği gibi ortamdaki kapı
kolu, masa,
sandalye gibi cansız yüzeylerden eller vasıtasıyla da alına
bilinmektedir
El sıkışma ile de
bulaşabilmektedir.
İnkübasyon: Hasta kişiler hastalık belirtileri başlamadan 1 gün önce ve hastalık esnasında 7 gün süreyle bulaştırıcıdırlar.
HASTALIK DOMUZ ETİ YEMEKLE BULAŞIR MI?
•Domuz gribi virüsünün 70 ºC pişirme
ısısında öldüğü bilinmektedir ki bu
etlerin genel pişirilme ısısıdır
etlerin genel pişirilme ısısıdır
• Uygun şartlarda elde edilen
ve uygun şekilde pişirilen domuz etinin insana
domuz gribi virüsü bulaştırmadığı düşünülmektedir.
domuz gribi virüsü bulaştırmadığı düşünülmektedir.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Belirtiler normal grip belirtileri gibidir
•Yüksek ateş (koltuk altından
ölçülen 38 ºC derece ve üzeri),
•
Öksürük,
•
Boğaz ağrısı,
•
Burun akıntısı,
•
Vücut ağrıları,
•
Baş ağrısı,
•
Titreme, halsizlik,
•
Nadiren kusma ve ishal.
DOMUZ GRİBİ Mİ YOKSA NORMAL GRİP Mİ ?
•Son yedi içinde domuz gribi A(H1N1)
virüsü enfeksiyonu olan bir kişi ile
yakın temasta bulunmak ya da,
yakın temasta bulunmak ya da,
•Son yedi gün içinde insandan insana
geçtiği saptanan domuz gribi
A(H1N1) vakasının olduğu bir ülkede bulunmuş olmak domuz gribi
yönünden riskin yüksek olduğunu gösterir
A(H1N1) vakasının olduğu bir ülkede bulunmuş olmak domuz gribi
yönünden riskin yüksek olduğunu gösterir
• Bu şartlarda mutlaka bir sağlık
kuruluşuna gidilmelidir.
TANI:
•Elisa
•PCR (altın standart)
Domuz
Gribinin Tedavisi Var mıdır?
•Domuz gribinin tedavisi amacıyla
kullanılan antiviral ilâçlar bulunmaktadır
•Destekleyici tedavilerde
yapılmaktadır
KORUNMA
• Hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. Sık sık
sabunla
ellerimizi yıkamalıyız. (Alkol bazlı el dezenfektanları
kullanılabilir)
• Vücut
direncimizi yüksek tutmalıyız. Bunun içinde düzenli uyumalı, dengeli beslenmeli
ve bol sıvı tüketmeliyiz
• Ellerimizi
yıkayamadığımız durumlarda, ağzımıza,
burnumuza ve gözlerimize ellerimizle
dokunmaktan
kaçınmalıyız
•
Grip şikâyetleri olan kişilerle yakın temastan
kaçınmalıyız
• Öksürürken ya da
hapşırırken ağız ve burnumuzu tek kullanımlık mendil ile mendilimiz yoksa ceketimizin
iç kısmı ile ağız ve burnumuzu kapatmalıyız
• Kapalı,
kalabalık ve havasız ortamlarda bulunmamaya dikkat etmeliyiz. Bulunduğumuz
kapalı ortamları sık sık havalandırmalıyız
• Hastalığın
bulunduğu ülkelere zorunlu kalmadıkça seyahat etmemeliyiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder