20 Mart 2015 Cuma

DOMUZ GRİBİ :SWINE INFLUENZA VIRUS SWINE FLU

Bilinen tüm SIV tipleri ya Influenzavirus A (çoğunlukla) ya da Influenza virus C (ender) tipindedir
Aşısı bulunmaktadır.

2009 salgınına neden olan virüs, influenza A virüsünün alt türlerinden biri olan H1N1'dir.
Kümes hayvanları ve domuzlar ile yakın temasta çalışan kişiler, özellikle korumasız bir şekilde temasta bulunanlar, eğer hayvan insana bulaşabilen bir virüs taşıyorsa enfeksiyon kapma riski altındadır
Buna karşılık, hastalıklı bir hayvanın eti uygun bir şekilde pişirildiği zaman herhangi bir risk arz 
etmemektedir
SIV, insandan insana bulaşabilecek şekilde yapısını değiştirebilmektedir.
2009 yılındaki domuz gribi vakalarının bu tip bir virüs tarafından oluştuğu belirtilmektedir.
PANDEMİLER
1918  H1N1  İspanyol gribi
1957  H2N2   Asya gribi
1968  H3N2   Hong hong gribi
2009 H1N1    Amerika ,Meksika
DOMUZ GRİBİ NEDİR?

Domuz gribi ( A / H1N1 virüsü )  domuzlar arasında yaygın olan bir grip türüdür
Domuz gribi influenza A tipi bir grip virüsünün yol açtığı salgınlar yapan, bulaşıcı bir
hastalıktır
Çok hafif grip belirtileriyle de seyredebilir bazen de ağır zatürreye kadar giden ve  
ölümle sonuçlanabilen tabloya dönüşebilir. 



DOMUZ GRİBİ NASIL BULAŞIR?                          

Domuz gribi virüsü geçirdiği değişim sonucu artık domuzdan insana ve 

insandan insana bulaşabiliyor
Bulaşma yolu ise solunum olarak belirtiliyor
Halen devam eden salgın insandan insana bulaşma şeklinde yayılmaktadır.
BULAŞMA YOLU            
Kişiden kişiye genellikle öksürme, aksırma esnasında ortama yayılan ve virüs
 içeren damlacıklarla bulaşmaktadır.
Bu damlacıklar, direkt solunum yolu ile alınabileceği gibi ortamdaki kapı 
kolu, masa, sandalye gibi cansız yüzeylerden eller vasıtasıyla da alına 
bilinmektedir
El sıkışma ile de bulaşabilmektedir.

İnkübasyon: Hasta kişiler hastalık belirtileri başlamadan 1 gün önce ve hastalık esnasında 7 gün süreyle bulaştırıcıdırlar.


HASTALIK DOMUZ ETİ YEMEKLE BULAŞIR MI?
Domuz gribi virüsünün 70 ºC pişirme ısısında öldüğü bilinmektedir ki bu 
etlerin genel pişirilme ısısıdır
 Uygun şartlarda elde edilen ve uygun şekilde pişirilen domuz etinin insana 
domuz gribi virüsü bulaştırmadığı düşünülmektedir.

 HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Belirtiler normal grip belirtileri gibidir
Yüksek ateş (koltuk altından ölçülen 38 ºC derece ve üzeri),
        Öksürük,
        Boğaz ağrısı,
        Burun akıntısı,
        Vücut ağrıları,
        Baş ağrısı,
        Titreme, halsizlik,
        Nadiren kusma ve ishal. 

DOMUZ GRİBİ Mİ YOKSA NORMAL GRİP Mİ ?
Son yedi içinde domuz gribi A(H1N1) virüsü enfeksiyonu olan bir kişi ile 
yakın temasta bulunmak ya da,
Son yedi gün içinde insandan insana geçtiği saptanan domuz gribi 
A(H1N1) vakasının olduğu bir ülkede bulunmuş olmak domuz gribi
yönünden riskin yüksek olduğunu gösterir
Bu şartlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

TANI:
Elisa
PCR (altın standart)

Domuz Gribinin Tedavisi Var mıdır?
Domuz gribinin tedavisi amacıyla kullanılan antiviral ilâçlar bulunmaktadır
Destekleyici tedavilerde yapılmaktadır
KORUNMA 
    Hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. Sık sık sabunla 
ellerimizi yıkamalıyız. (Alkol bazlı el dezenfektanları 
kullanılabilir)
     Vücut direncimizi yüksek tutmalıyız. Bunun içinde düzenli uyumalı, dengeli beslenmeli ve bol sıvı tüketmeliyiz
     Ellerimizi yıkayamadığımız durumlarda, ağzımıza, 
burnumuza ve gözlerimize ellerimizle dokunmaktan 
kaçınmalıyız
   Grip şikâyetleri olan kişilerle yakın temastan 
kaçınmalıyız
    Öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnumuzu tek kullanımlık mendil ile mendilimiz yoksa ceketimizin iç kısmı ile ağız ve burnumuzu kapatmalıyız
    Kapalı, kalabalık ve havasız ortamlarda bulunmamaya dikkat etmeliyiz. Bulunduğumuz kapalı ortamları sık sık havalandırmalıyız
     Hastalığın bulunduğu ülkelere zorunlu kalmadıkça seyahat etmemeliyiz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder